Ransby finns på latitud 60,6805 och longitud 12,9388. Men det visste nog inte pilgrimerna, som under medeltiden passerade byn på sin väg längs Klarälven upp till den Helige Kung Olavs grav i Nidaros, Trondheim. Men de hittade ändå hit. För älven ledde inte bara dem till Norge utan gav dem även mat och vatten under deras långa vandring. Om detta och mycket annat kan du läsa på http://www.nordvarmland.com/istid/ där Torleif Styffe guidar dig genom norra Klarälvdalens spännande historia. Från istid till nutid.

Ransby är en liten by med ungefär 100 hus som ligger på ett näs mellan riksväg 62 och älven. När de första människorna slog sig ner här vet man inte. Alla eventuella lämningar är effektivt bortspolade av älven. Men troligtvis bodde det folk här redan under bronsåldern.

Skall man sätta ett epitet på byn idag så lär det bli ”kultur”. Över den lilla röda bron från hembygdsgården ligger Utmarksmuseet med Pilgrimstapeten och café.
I denna bygd bor konstnärer, författare, poeter och musiker. Faktiskt en levande kulturbygd och trevligt folk. Gör som pilgrimerna nästa gång du är i närheten. Stanna till i Ransby. Det finns något både för huvudet och magen.

Utmarksmuseets webbplats

Karta av Torleif Styffe